WebCam Cannon powershot A520

Chris Mohler cr33dog at
Sat Sep 26 22:00:48 UTC 2009

On Sat, Sep 26, 2009 at 4:49 PM, NoOp <glgxg at> wrote:

> If you have any usb error types of messages between the connect and
> disconnects, then it's possible that you are getting USB errors & they
> should . You'll also see that going from picture viewing to picture
> taking mode on the camera enables/disables the USB port on the camera
> (at least on my A75). So (in the case of my A75) this has nothing to do
> with Ubuntu, but all to do with the camera itself.

Yes - I've been playing around with this same camera, and it behaves
the way you describe.  However, in 'viewing' mode, it should still be
possible to issue a command to gphoto to capture an image from the

I've compiled the latest gphoto2, and while it correctly identifies
the camera (the verion shipped with 8.10 does not), it still gives
this error (after unmounting the camera):

~$ /opt/bin/gphoto2 --auto-detect -L
Model                          Port
Canon PowerShot A520 (PTP mode) usb:
Canon PowerShot A520 (PTP mode) usb:005,011

*** Error ***
PTP I/O error

*** Error ***
An error occurred in the io-library ('Unspecified error'): No error
description available
*** Error (-1: 'Unspecified error') ***

I'm starting to think something else besides gphoto2 is to blame -
ptpcam does not work, nor does the 'capture' program (from
sourceforge).  I'm thinking libusb or similar, but I'm having a heard
time figuring out the problem.

anyway, I'm giving up for now, but it would be nice to do some
time-lapse and/or motion detection with this thing - it's a nice


More information about the ubuntu-users mailing list