WebCam Cannon powershot A520

NoOp glgxg at
Sat Sep 26 22:21:15 UTC 2009

On 09/26/2009 03:00 PM, Chris Mohler wrote:
> On Sat, Sep 26, 2009 at 4:49 PM, NoOp <glgxg at> wrote:
>> If you have any usb error types of messages between the connect and
>> disconnects, then it's possible that you are getting USB errors & they
>> should . You'll also see that going from picture viewing to picture
>> taking mode on the camera enables/disables the USB port on the camera
>> (at least on my A75). So (in the case of my A75) this has nothing to do
>> with Ubuntu, but all to do with the camera itself.
> Yes - I've been playing around with this same camera, and it behaves
> the way you describe.  However, in 'viewing' mode, it should still be
> possible to issue a command to gphoto to capture an image from the
> camera.

The A520 or the A75? If A75 it will not be possible as the A75 shuts
down the USB port when you switch from view to picture mode.

> I've compiled the latest gphoto2, and while it correctly identifies
> the camera (the verion shipped with 8.10 does not), it still gives
> this error (after unmounting the camera):
> ~$ /opt/bin/gphoto2 --auto-detect -L
> Model                          Port
> ----------------------------------------------------------
> Canon PowerShot A520 (PTP mode) usb:
> Canon PowerShot A520 (PTP mode) usb:005,011

Ah. I see you are talking about the A520. So if the USB port is still
powered up in viewing mode, then you _should_ be able to use something
to view the feed. Perhaps one of the webcam apps w/some modification?


For gPhoto2, try:

More information about the ubuntu-users mailing list