<html xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40"><head><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-8"><meta name=Generator content="Microsoft Word 15 (filtered medium)"><style><!--
/* Font Definitions */
@font-face
        {font-family:"Cambria Math";
        panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0in;
        margin-bottom:.0001pt;
        font-size:12.0pt;
        font-family:"Times New Roman",serif;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
        {mso-style-priority:99;
        color:purple;
        text-decoration:underline;}
p
        {mso-style-priority:99;
        mso-margin-top-alt:auto;
        margin-right:0in;
        mso-margin-bottom-alt:auto;
        margin-left:0in;
        font-size:12.0pt;
        font-family:"Times New Roman",serif;}
p.msonormal0, li.msonormal0, div.msonormal0
        {mso-style-name:msonormal;
        mso-margin-top-alt:auto;
        margin-right:0in;
        mso-margin-bottom-alt:auto;
        margin-left:0in;
        font-size:12.0pt;
        font-family:"Times New Roman",serif;}
span.EmailStyle19
        {mso-style-type:personal-reply;
        font-family:"Calibri",sans-serif;
        color:windowtext;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;
        font-family:"Calibri",sans-serif;}
@page WordSection1
        {size:8.5in 11.0in;
        margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in;}
div.WordSection1
        {page:WordSection1;}
--></style><!--[if gte mso 9]><xml>
<o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1026" />
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
<o:shapelayout v:ext="edit">
<o:idmap v:ext="edit" data="1" />
</o:shapelayout></xml><![endif]--></head><body lang=EN-US link=blue vlink=purple><div class=WordSection1><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'> OK, here is what I think is relevant, and I am sure I am just missing something.   As mentioned, I had this all working under FBSD, so that makes me think the hardware (Garmin 18lvc) is probably OK.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'> A couple quick notes, if I look at the datastream from ttyS0, I see output:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>$GPRMC,175809,A,3920.0382,N,07623.5974,W,000.0,312.7,120716,011.3,W,D*15<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>$GPRMC,175810,A,3920.0382,N,07623.5974,W,000.0,312.7,120716,011.3,W,D*1D<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>If I run the ppstest, I see:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'># ppstest /dev/gpspps0<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>trying PPS source "/dev/gpspps0"<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>found PPS source "/dev/gpspps0"<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>ok, found 1 source(s), now start fetching data...<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>source 0 - assert 1468346350.009738805, sequence: 43792 - clear  1468346349.109755945, sequence: 161702<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>So I am guessing that the PPS stream is working, as if I pull the serial link going to the Garmin, both the NEMA data, and the PPS output stop.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>OK, with that said, if I look at ntptime, which seems like it should be a good indicator, I see:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>ntp_gettime() returns code 0 (OK)<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  time db2faee0.39e279dc  Tue, Jul 12 2016 14:01:04.226, (.226112987),<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  maximum error 12997603 us, estimated error 1552 us, TAI offset 0<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>ntp_adjtime() returns code 0 (OK)<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  modes 0x0 (),<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  offset 0.004 us, frequency 15.031 ppm, interval 1 s,<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  maximum error 12997603 us, estimated error 1552 us,<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  status 0x2001 (PLL,NANO),<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>  time constant 9, precision 0.001 us, tolerance 500 ppm,<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'> So I am not seeing any PPS info like would be expected, so I am guessing this is the root of the problem, I am just not sure how to fix it.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>As to my ntp.conf, I have it setup using the NEMA device like this:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>#<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>server 127.127.20.0 mode 16 minpoll 3 prefer<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>fudge 127.127.20.0 flag1 1 flag2 1 flag3 1 time1 0.0<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>#<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>I have tried changing flags, to try leading or falling edge, and even various baud rates from 4800 to 19,200 with the same results.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>In my log I see:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22130]: 38.103.8.24 local addr 10.3.0.13 -> <null><o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22130]: 127.127.20.0 local addr 127.0.0.1 -> <null><o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22130]: 38.103.8.18 local addr 10.3.0.13 -> <null><o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22130]: 38.103.8.1 local addr 10.3.0.13 -> <null><o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22130]: 0.0.0.0 061d 0d kern kernel time sync disabled<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen and drop on 0 v6wildcard [::]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen and drop on 1 v4wildcard 0.0.0.0:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 2 lo 127.0.0.1:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 3 enp3s0f0 10.3.0.13:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 4 lo [::1]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 5 enp3s0f0 [2001:550:102:301::13]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 6 enp3s0f0 [fe80::6ab5:99ff:febe:212c%2]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 7 pbw-ipv6 [2001:550:102:ff::b02]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listen normally on 8 pbw-ipv6 [fe80::a03:d%7]:123<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: Listening on routing socket on fd #25 for interface updates<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: refclock_params: time_pps_kcbind: Operation not supported<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: GPS_NMEA(0) set PPSAPI params fails<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: 0.0.0.0 c01d 0d kern kernel time sync enabled<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: 0.0.0.0 c012 02 freq_set kernel 14.913 PPM<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:20 ntpd[22193]: 0.0.0.0 c016 06 restart<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:21 ntpd[22193]: 0.0.0.0 c615 05 clock_sync<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 17:11:22 ntpd[22193]: 0.0.0.0 0618 08 no_sys_peer<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>10 Jul 20:15:06 ntpd[22193]: 0.0.0.0 0628 08 no_sys_peer<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>11 Jul 14:17:46 ntpd[22193]: 0.0.0.0 0638 08 no_sys_peer<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>11 Jul 14:26:50 ntpd[22193]: 0.0.0.0 0413 03 spike_detect -0.625325 s<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>11 Jul 14:26:58 ntpd[22193]: 0.0.0.0 041c 0c clock_step -0.616403 s<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>11 Jul 14:26:58 ntpd[22193]: 0.0.0.0 0415 05 clock_sync<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'> If you need any other info, by all means let me know, but I am still scratching my head as this all used to work fine.   I am sure I am just missing something, and hope someone can point me in the right direction..<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:10.5pt;font-family:"Calibri",sans-serif;color:#1F497D'>---<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:10.5pt;font-family:"Calibri",sans-serif;color:#1F497D'>Howard Leadmon </span><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'><o:p> </o:p></span></p><div style='border:none;border-left:solid blue 1.5pt;padding:0in 0in 0in 4.0pt'><div><div style='border:none;border-top:solid #E1E1E1 1.0pt;padding:3.0pt 0in 0in 0in'><p class=MsoNormal><b><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'>From:</span></b><span style='font-size:11.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif'> ubuntu-users-bounces@lists.ubuntu.com [mailto:ubuntu-users-bounces@lists.ubuntu.com] <b>On Behalf Of </b>Peter Silva<br><b>Sent:</b> Monday, July 11, 2016 12:32 PM<br><b>To:</b> Ubuntu user technical support, not for general discussions <ubuntu-users@lists.ubuntu.com><br><b>Subject:</b> Re: Ubuntu 16.04 with ntpd using NEMA/PPS..<o:p></o:p></span></p></div></div><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p>If the hardware is OK then... Perhaps show the NTP. Conf file?<o:p></o:p></p><div><p class=MsoNormal>On Jul 10, 2016 14:44, "Nils Kassube" <<a href="mailto:kassube@gmx.net">kassube@gmx.net</a>> wrote:<o:p></o:p></p><blockquote style='border:none;border-left:solid #CCCCCC 1.0pt;padding:0in 0in 0in 6.0pt;margin-left:4.8pt;margin-right:0in'><p class=MsoNormal>Howard Leadmon wrote:<br>>  I have a Garmin 18x which is connected into the serial port on the<br>> back of my HP DL-380 G7 server, using USB as some articles suggest to<br>> power it up. I have even run the ppstest, and and it showed I had a<br>> pps stream coming in, as well as connected to the serial port and I<br>> could watch the NEMA data flowing in on the board, so it appears at<br>> least hardware wise I should be OK.  Trust me, I have thought it just<br>> getting the gpsmod for my pi2 and turning it into a time machine so<br>> to speak.<br>><br>> > lsmod|grep pps<br>><br>>  The above command shows me:<br>><br>> # lsmod|grep pps<br>> pps_ldisc              16384  3<br>> pps_core               20480  3 pps_ldisc<br>><br>><br>>  So I am guessing the PPS stuff is in the kernel.<br><br>Yes, obviously the correct module (pps_ldisc) is loaded. Otherwise you<br>probably couldn't see the pps stream with ppstest. Unfortunately I have<br>no idea what could be wrong - I don't have a ntp server with pps running<br>myself. I hope there is someone else who has some experience with pps<br>who can help you further.<br><br><br>Nils<br><br><br>--<br>ubuntu-users mailing list<br><a href="mailto:ubuntu-users@lists.ubuntu.com">ubuntu-users@lists.ubuntu.com</a><br>Modify settings or unsubscribe at: <a href="https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users" target="_blank">https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users</a><o:p></o:p></p></blockquote></div></div></div></body></html>