Forcing static address in 12.04

rikona rikona at sonic.net
Wed Jun 10 22:52:16 UTC 2015


Hello rikona,

Wednesday, June 10, 2015, 3:25:02 PM, rikona wrote:

> I tried looking into the 12.04 box, and can actually access a file
> from another box - so looking INTO the box seems to be working. Also
> can now see the LAN and connect to a win box and see a file there - so
> looking out on the LAN seems to be working.

> For some reason, this is quite different from the way it was before
> [router did not see the 12.04 box before, and could not connect in or
> out].

Since the net seems to be working, sort of, but ping sonic.net gives
'unknown host' it sounded like that might be a DNS problem. So, I
added a line to the 'interfaces' file:

dns-nameservers 192.168.144.233

and rebooted. I can now ping sonic.net and get sonic.net in FF, so
that seemed to fix the DNS part of the problem. I guess I'll declare
networking working - but please tell me if there's something else I
should check.

> All the GUI network tools are still missing though.

BUT - Unfortunately, all the GUI network tools are still missing. I
now see how to set it up with CLI tools, [and thanks to all, and Karl
in particular, for helping me to learn how], but I miss my simple,
fast GUI tools. :-) Any idea how to get them back?

I'd like to know the underlying pgm names for the several GUI network
tools, and sub-tools, that come up. If someone could tell me, or say
where I can learn those, I'd appreciate it. This would likely help me
when trying to restore them or work with them.

Again, MANY thanks for the help! Nice to be running again...

-- 

 rikona        




More information about the ubuntu-users mailing list