[ubuntu-us-nm] EPC Open Mesh OM2 and OM3

David Thomas dthomas at cableone.net
Sun Mar 15 14:57:31 GMT 2009


Hey how about a LAN party that I was talking about in last weeks meeting
at the EPC, get in some real network traffic....What ya think Dave?

On Sun, 2009-03-15 at 08:39 -0600, Chris Brotherton wrote:
> Dave,
> 
> This is great news.  Maybe we can have an upcoming face-2-face at the
> EPC.  That will really put the wireless network under some stress :)
> 
> Chris.
> 
> David Einerson wrote:
> > Hello team,
> > 
> > Some good news on the EPC Open Mesh front. A full 24 hours without an
> > outage. The signal strengths and throughput has improved markedly as
> > well. I was able to convince a few more EPC residents to give the new
> > mesh network a try, so we now have a real load on the network.
> > 
> > My next steps are to get an 8 port switch to fully replace the 24 port
> > hub that was giving us problems and I will try to couple the wires that
> > used the 5 port hub in St Josephs copy/break room. If I can't couple
> > them, I'll just use a spare 5 port switch I have (this is the one I
> > tested all this with yesterday). We are rapidly approaching the day when
> > we may shutdown the old wireless router and just use it as a wired router.
> > 
> > Another note: a few of the residents are seeing speedy throughput of
> > between 300-500 KB/s wirelessly depending on how new their NIC's are.
> > This is what finally converted some of the others to join in and give
> > the new network a try.
> > 
> > On Sat, Mar 14, 2009 at 11:10 AM, David Einerson <deinerson1 at gmail.com
> > <mailto:deinerson1 at gmail.com>> wrote:
> > 
> >     Okay, some good news I think: OM2 is now connected directly to our
> >     new switch and all the lights are proper. I looked closely and it
> >     was connected to a hub rather than a switch. This means for the time
> >     being OM2 is only about 20 feet from OM1, so what I'll do is wait a
> >     day or so to make sure it stays up. If all goes well, I'll replace
> >     that old hub with a new switch and we'll probably be all set.
> > 
> >     Ah hah! See this screenshot:
> >     http://dl.getdropbox.com/u/369550/epc-open-mesh-om2_diag.jpg
> >     Notice the gateway column and that OM1,2,3 are all now showing up as
> >     gateways. This is most excellent! This looks to me like the two old
> >     hubs or perhaps hubs in general are not open-mesh friendly.
> > 
> >     I will indeed give it a few days to shore this conclusion. And as
> >     mentioned before, I'll get another switch to replace the
> >     intermediary hub and move OM2 back to it's original location in the
> >     NW corner of EPC.
> > 
> >     I think this issue is well on it's way to being licked.
> > 
> > 
> >     On Sat, Mar 14, 2009 at 10:42 AM, David Einerson
> >     <deinerson1 at gmail.com <mailto:deinerson1 at gmail.com>> wrote:
> > 
> >         Ok team,
> > 
> >         Something appears awry in between the new switch and OM2. On the
> >         new switch, 4 other connections have proper lights and behavior,
> >         but OM2 shows only the linkactivity light. The
> >         FullDuplex/Colision and the 10/100 lights are off, which I am
> >         interpreting as it is running in half-duplex and 10 Mbps. Next I
> >         am going to move OM2 one step up the wired link chain. For those
> >         without a mental picture, OM2 is two switches down the chain, so
> >         I'll eliminate the last switch for now to see if that one is the
> >         troublemaker (or the wiring, perhaps)
> > 
> > 
> > 
> >         On Sat, Mar 14, 2009 at 10:12 AM, David Thomas
> >         <dthomas at cableone.net <mailto:dthomas at cableone.net>> wrote:
> > 
> >             Keep me posted
> > 
> > 
> >             On Sat, 2009-03-14 at 09:47 -0600, David Einerson wrote:
> >             > Dave Thomas,
> >             >
> >             > Let's see where the new switch puts us.
> >             >
> >             > On Sat, Mar 14, 2009 at 9:30 AM, David Thomas
> >             > <dthomasdigital at gmail.com
> >             <mailto:dthomasdigital at gmail.com>> wrote:
> >             >         What can I do to help.
> >             >
> >             >
> >             >         On Sat, Mar 14, 2009 at 9:22 AM, David Einerson
> >             >         <deinerson1 at gmail.com
> >             <mailto:deinerson1 at gmail.com>> wrote:
> >             >
> >             >
> >             >                 Hello all,
> >             >
> >             >                 I bought and have been using a medium
> >             quality power
> >             >                 line filter and surge suppressor for OM2
> >             for about a
> >             >                 week now and it is still going down
> >             mysteriously. So,
> >             >                 now that I have some time, I am going to
> >             try and
> >             >                 diagnose it. We have the same problem with
> >             OM3, but I
> >             >                 will start with OM2.
> >             >
> >             >                 I am going to try one thing in particular.
> >             I am
> >             >                 thinking the hub we are using could be the
> >             issue, so I
> >             >                 am going to put a brand new switch in the
> >             hub's place
> >             >                 and see if the old hub is the issue. I'll
> >             pass along
> >             >                 my results soon.
> >             >
> >             >                 --
> >             >                 Dave Einerson
> >             >                 deinerson1 at gmail.com
> >             <mailto:deinerson1 at gmail.com>
> >             >
> >             >
> >             >                 --
> >             >                 ubuntu-us-nm mailing list
> >             >                 ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com
> >             <mailto:ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com>
> >             >                
> >             https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-us-nm
> >             >
> >             >
> >             >
> >             >         --
> >             >         ubuntu-us-nm mailing list
> >             >         ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com
> >             <mailto:ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com>
> >             >         https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-us-nm
> >             >
> >             >
> >             >
> >             >
> >             > --
> >             > Dave Einerson
> >             > deinerson1 at gmail.com <mailto:deinerson1 at gmail.com>
> > 
> > 
> >             --
> >             ubuntu-us-nm mailing list
> >             ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com
> >             <mailto:ubuntu-us-nm at lists.ubuntu.com>
> >             https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-us-nm
> > 
> > 
> > 
> > 
> >         -- 
> >         Dave Einerson
> >         deinerson1 at gmail.com <mailto:deinerson1 at gmail.com>
> > 
> > 
> > 
> > 
> >     -- 
> >     Dave Einerson
> >     deinerson1 at gmail.com <mailto:deinerson1 at gmail.com>
> > 
> > 
> > 
> > 
> > -- 
> > Dave Einerson
> > deinerson1 at gmail.com <mailto:deinerson1 at gmail.com>
> > 
> 




More information about the ubuntu-us-nm mailing list