[ubuntu-uk] Small graphics issue with Nvidia drivers

Colin Law clanlaw at gmail.com
Tue Apr 1 12:44:19 UTC 2014


On 31 March 2014 17:11, Barry Titterton <titterton.barry at gmail.com> wrote:
> Hello,
>
> I have recently converted a desk top machine from XP to Unbuntu but have a
> small problem with the graphics during start up.
>
> The machine has a legacy Nvidia graphics card (6800LE). I installed Ubuntu
> 13.10 as the only OS on the machine. The installer used the Nouveau graphics
> driver as the default for the Nvidia card but it gave problems so I used
> Software & Updates > Additional Drivers to change to the propriety
> nvidia-304-updates driver.
>
> The problem is when I start the machine, after the BIOS text screen, the
> screen now goes black with only the following two lines of text on the
> screen:-
>
> Ubuntu 13.10 <name> tty1
> <name> login:
>
> (Where <name> is the ID of the machine)
>
> I then wait for approx 30 seconds, without touching the keyboard, and the
> machine will eventually go to the normal log-in screen. I can then log-in to
> Unity as normal, and everything works fine.
>
> So you will see that this pause at the tty1 screen is more of an annoyance
> than a problem. It also gives a poor impression to people that I am trying
> to convert to Ubuntu. I have tried Google but all of the issues that I have
> found refer to a total loss of display rather that this temporary pause
> during boot. Can anyone suggest a way of stopping this pause?

You could try bootchart [1] which may show you where the delay is.

[1] https://wiki.ubuntu.com/BootCharting



More information about the ubuntu-uk mailing list