[ubuntu-studio-users] Fwd: no sound at all after switch to ubuntustudio

Arno Waschk hamamatsu at gmx.de
Thu Dec 26 16:33:58 UTC 2013




-------- Original-Nachricht --------
Betreff: 	no sound at all after switch to ubuntustudio
Datum: 	Thu, 26 Dec 2013 17:19:42 +0100
Von: 	Arno Waschk <hamamatsu at gmx.de>
Antwort an: 	arno at arnowaschk.de
An: 	mailto:ubuntu-studio-users at lists.ubuntu.com



dear list,

can you please help me? I can hear no sound on my machine.

I had previously "normal" Ubuntu installed, and everything worked.
Now i have installed ubuntustudio from synaptic along with lots of audio
applications.
Since i rebooted and logged in into ubuntustudio, i can hear no sound.

No matter whether i want to play from normal applications like chrome,
or specialist applications like ardour3, nothing.

There is the pulseaudio-jack module installed.

When i am playing e. g. something via mplayer -ao pulse, i can see that
the volume indicator shown in pulseaudio's volume control application
does move as it should in both the application’s tab showing mplayer is
"sending" and the device tab, showing the pulseaudio-jack sink's volume
moving.

In qjackctl the pulseaudio sink is wired to the system as it should too.

i am running on a fujitsu s792 lifebook.
jack is connecting (alsa) to hw(0,0), which is named ALC269VB Analog
under the (only) HDA Intel device which is what i have on the mainboard
of my notebook.

I cannot play either via mplayer -ao alsa, or -ao jack, or -ao oss. All
other applications i could find failed to play either.
Mplayer does not throw an error message or other hint that something
might go wrong.

When booting into windows, everything is fine, so the hardware does work.

Do you have any idea what might go wrong, or where i would need to
investigate the case?

The only "suspicious" thing i can find is that when launching alsamixer,
it only shows one "master" track.
Pressing F6 shows a list with 2 devices, one "- (default)", the second
"0 HDA Intel PCH". So maybe somewhere is an empty thing defaulted? If i
switch alsamixer to the second entry, i see the usual dozen of "tracks",
although i did not find a possibility of unmuting or the like there to
change my situation.

Any ideas? I would be more than grateful for any hints!

Yours, Arno


-- 
Arno Waschk arno at arnowaschk.de +491723149605 +436508950949 (nur während 
Projekten in Österreich) current and upcoming projects: Wien Burgtheater 
Goethe: *Faust I* (Repertoire) Matthias Hartmann Berlin Staatsoper im 
Schillertheater Satie: Le Piège de Méduse --- *Satiesfactionen: Wissen 
Sie wie man Töne reinigt?* (Repertoire) Jürgen Flimm 
Neuhardenberg/Leipzig u. a. *Lesungen mit Klaus Maria Brandauer* *Via 
intolleranza II* Christoph Schlingensief Wien Burgtheater *Mea Culpa* 
(Repertoire) Christoph Schlingensief Berlin Staatsoper im 
Schillertheater Maxwell Davies & Sciarrino: *Miss Donnithorne's Maggot 
// Infinito Nero (Repertoire)* Staatskapelle Berlin Michael von zur 
Mühlen *franz. Klaviertrios* Bonn Trio Cartier Freiburg *Fanny und 
Alexander* Regie Julia Hölscher *CRUSOE*Staatstheater Oldenburg Regie: 
Julia Hölscher *Die weisse Rose*Theater Koblenz Regie: Anja Nicklich 
*Wie ich Welt wurde (AT)* Oper Zürich Regie: Hans Neuenfels


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-studio-users/attachments/20131226/9262ff43/attachment.html>


More information about the ubuntu-studio-users mailing list