[Bug 1787834] Re: package winbind 2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2.2 failed to install/upgrade: installed winbind package post-installation script subprocess returned error exit status 1

Andreas Hasenack andreas at canonical.com
Wed Sep 4 21:13:07 UTC 2019


Hello,

I appreciate that you are having similar problems with winbind, but
let's please use a new bug for that. This one here had a clear error in
the configuration file.

Steven, I would appreciate a new bug with details of your case, in
particular, the config file and the ordering of events that are leading
to a postinst failure. I've seen failures in automated deploys where
winbind is started before being correctly joined to a domain, or
something of the sort. We should definitely find a way to streamline
that, if this is the case you are describing.

The bits you mentioned are added by debhelper automatically to any package shipping systemd and/or sysv scripts. This is what is in the samba source package regarding winbind.postinst, for example:
"""
#! /bin/sh
  
set -e

getent group winbindd_priv >/dev/null 2>&1 ||
    addgroup --system --force-badname --quiet winbindd_priv

winbindd_privileged_socket_directory='/var/lib/samba/winbindd_privileged'
mkdir -pv "$winbindd_privileged_socket_directory"
chgrp -c winbindd_priv "$winbindd_privileged_socket_directory"
chmod -c 0750 "$winbindd_privileged_socket_directory"

#DEBHELPER#
"""

Here, #DEBHELPER# is the special text that is replaced by debhelper with
other shell snippets as needed, and is what you probably saw.

Regarding systemd and sysv, I agree that it is confusing to ship both. I
have actually seen packages that also ship an upstart snippet along
those two.

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Server, which is subscribed to samba in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1787834

Title:
  package winbind 2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2.2 failed to
  install/upgrade: installed winbind package post-installation script
  subprocess returned error exit status 1

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/samba/+bug/1787834/+subscriptions



More information about the Ubuntu-server-bugs mailing list