[Bug 1779431] Re: package samba 2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2 failed to install/upgrade: installed samba package post-installation script subprocess returned error exit status 1

Andreas Hasenack andreas at canonical.com
Mon Jul 2 17:37:34 UTC 2018


Thanks for filing this bug in Ubuntu.

The logs show this error:
invoke-rc.d: initscript smbd, action "start" failed.
● smbd.service - Samba SMB Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/smbd.service; disabled; vendor preset: enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Fri 2018-06-29 15:57:14 PDT; 23ms ago
     Docs: man:smbd(8)
           man:samba(7)
           man:smb.conf(5)
  Process: 3681 ExecStart=/usr/sbin/smbd --foreground --no-process-group $SMBDOPTIONS (code=exited, status=1/FAILURE)
 Main PID: 3681 (code=exited, status=1/FAILURE)

Jun 29 15:57:14 avenger.example.com systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon...
Jun 29 15:57:14 avenger.example.com systemd[1]: smbd.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Jun 29 15:57:14 avenger.example.com systemd[1]: smbd.service: Failed with result 'exit-code'.
Jun 29 15:57:14 avenger.example.com systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon.
dpkg: error processing package samba (--configure):
 installed samba package post-installation script subprocess returned error exit status 1

Unfortunately that only confirms that the service failed to start, but
doesn't say why. It's quite likely the cause is a configuration error in
your /etc/samba/smb.conf file.

Please attach /etc/samba/smb.conf to this bug, or at least run the
testparm utility. It will check the file for simple syntax errors.

If that is not enough to highlight the error, then please attach the
samba logs from /var/log/samba/log* to this bug.

Thanks


** Changed in: samba (Ubuntu)
       Status: New => Incomplete

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Server, which is subscribed to samba in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1779431

Title:
  package samba 2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2 failed to install/upgrade:
  installed samba package post-installation script subprocess returned
  error exit status 1

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/samba/+bug/1779431/+subscriptions



More information about the Ubuntu-server-bugs mailing list