Ubuntu-NL Verzamelmail

jan vanhaaster janvanhaaster op hotmail.com
Vr Feb 26 15:23:56 UTC 2016

Message: 1
 
Geachte allemaal, gisteren startte ik mijn computer op (Ubuntu 12.04) en er verscheen een beeld met allemaal gegevens, met op het einde een zin zoiets van: CMOS settings wrong. Daaronder 2 keuzes: F1 dacht ik om naar het BIOS te gaan, F2 was voor default settings. Ik startte 2x op, en 2x gebeurde dit. Echter, later in de middage gebeurde dit niet, vanmorgen nu weer wel.Keuze F2 uiteindelijk gekozen en dan start ie verder normaal op. ps: ik heb de afgelopen tijd niets anders gedaan dan opstarten, internetten, afsluiten.
1) iemand enig idee wat dit betekent, en hoe dit zo opeens kan ontstaan?2) iemand enig idee hoe ik die CMOS settings kan herstellen zodat dit niet meer voorkomt?
met vr.gr.
Jan  

Dag Jan,
 
De instellingen van je BIOS, opgeslagen in het CMOS geheugen (https://nl.wikipedia.org/wiki/CMOS) zijn corrupt geraakt. Dit komt in 99% van de gevallen doordat het batterijtje op je moederbord leeg is. Dit is een 'normaal' verschijnsel dat bij de meeste oudere computers ontstaat. Hoe oud is jouw PC?
De manier om dit op te lossen is door het (knoopcel)batterijtje op je moederbord te vervangen. Hierna ze je de instellingen in je BIOS nog één keer goed en daarna moet het (voorlopig) niet meer voorkomen.
In de documentatie van je moederbord kun je vinden waar dit batterijtje precies zit, mocht je dit niet in één oogopslag kunnen zien als je je kast openmaakt.
 Succes, Matthijs


Beste Matthijs, 
het is inderdaad een nogal oude pc, dus dat klopt al.Kreeg trouwens nu net een iets andere melding: CMOS Date/Time Not Set.
* is dat batterijtje makkelijk te vinden?* ik ben nogal huiverig om aan het BIOS te zitten, dus ik zit nu te denken aan je opmerking 'Hierna zet je de instellingen in je BIOS nog één keer goed'. Moet ik dat handmatig doen of doet ie dat automatisch? wat moet ik dan allemaal opschrijven/bewaren/instellen? * F2 met default lukt (nog) steeds: is er een risico om dat enige tijd te blijven doen?
* ik heb nog een nieuwere computer staan (oude van m'n moeder); ik zat er al enige tijd aan te denken om ooit de data over te gaan zetten en die te gaan gebruiken. Probleem: data van huidige HD krijg ik niet op een externe HD; hij ziet wel dat er een USB is aangesloten maar hij herkent 'm niet als iets (USB sticks herkent ie wel). Wat zou ik daar aan kunnen doen?
bedankt bij voorbaat voor alle hulp :-)
Jan

Message: 2
 
Zie hier een voorbeeld hoe je de het batterijtje op je moederbord vervangt (Google: vervang batterij moederbord):
http://www.vetvrij.com/phpBB3/viewtopic.php?t=2322
 
Als je computer goed werkt met de huidige instellingen zou je in principe niets aan hoeven te passen. Het kan geen kwaad om eens de BIOS in te duiken en de instellingen eens te bekijken; het is altijd leerzaam en wie weet kom je nog iets tegen waar je niet tevreden over bent. De handleiding van je moederbord zou ook een hulpbron kunnen zijn. 
Voor zover ik weet is je huidige situatie geen risico zolang je er zelf geen last van hebt. Wel kun je problemen krijgen met de datum / tijd instellingen (aangezien deze ook elke keer ge-reset worden) als de automatische klok aanpassing via het internet niet goed zou gaan. Normaliter wordt iedere keer als je Ubuntu opstart, de datum / tijd via het internet goed gezet. Controleer even goed of dit ook daadwerkelijk gebeurt, anders kun je allerlei onvoorziene problemen krijgen (inloggen op sites kan fout gaan, bestanden en mappen krijgen een verkeerde datum / tijd mee enz). 
Waarom de oude pc van jet moeder je externe HDD niet herkent zou ik niet durven zeggen, dit hangt van een boel factoren af, zoals:
- Wat voor besturingssysteem draait die pc?
- Wat voor filesysteem staat er op de externe HDD (EXT, FAT, NTFS)?
Succes!

Hallo,
bedankt voor alle tot nu toe gegeven antwoorden.
 * hij start nu ook soms op zonder enig probleem* je beschrijving van datum-problemen klopt (gisteren probleem met Chrome om op Google te komen, andere websites niet en met Firefox ook niet; internet-zoektocht wees naar event. datum-probleem; Chrome geupdate naar nieuwste versie en toen was 't probleem weg) maar de systeemdatum haalt ie steeds wel goed op* ik heb gelukkig de documentatie nog v/h moederbord met de plaats v/d batterij* die externe HDD wordt door mijn huidige computer niet herkend: Ubuntu 12.04 LTS; het file systeem v/d HDD weet ik zo niet maar hij is al heelw at jaartjes oud en altijd gebruikt bij een Windows XP en Vista computer.
 bijkomende vraagjes:
 * ik krijg sinds gisteren een Google melding dat vanaf begin maart Chrome niet meer bijgewerkt wordt voor dit systeem;- kan dit kwaad?- ik voldoe aan alle systeemvereisten heb alleen geen Pentium IV maar een AMD processor: enig idee wat ik het beste kan doen?* er stond in de media deze week over een gevaarlijk veiligheidslek in Linux https://googleonlinesecurity.blogspot.nl/2016/02/cve-2015-7547-glibc-getaddrinfo-stack.htmlhttp://www.powned.tv/nieuws/tech/2016/02/deze_megabug_kan_uw_computer_s.htmlAls ik alles steeds update, is dit dan al opgelost?
groeten, Jan

bijkomende vraagjes:

* ik krijg sinds gisteren een Google melding dat vanaf begin maart Chrome niet meer bijgewerkt wordt voor dit systeem;
 - kan dit kwaad?

> Ja, dit betekent dat je geen veiligheidsupdates meer voor Chrome krijgt en dat is een risico.
 - ik voldoe aan alle systeemvereisten heb alleen geen Pentium IV maar een AMD processor: enig idee wat ik het beste kan doen?

> Upgraden naar Ubuntu 14.04 lijkt mij de beste optie.


nieuwe vraag/opmerkingen:
* batterij issue is opgelost, ging perfect. 
* ik heb nog een nieuwe maagdelijke externe HDD, deze is dus nog niet geformateerd, of kan ik nog naar eigen inzicht formateren.Ik denk zelf dat als ie geformateerd is voor een Linux compatible systeem dat mijn Ubuntu deze wel zal herkennen, klinkt dat logisch ?
1) welk format is aan te raden als je 'm zowel voor Linux en Windows wilt gebruiken ?2) zijn er websites bekend waar je dat kan doen (zowel W Vista als Ubuntu 12.04 bieden weinig keuze qua formateren)
* Er wordt hierboven aangeraden om te upgraden naar 14.04. Nu heb ik ooit gelezen dat voor 14.04 een bepaalde videokaart nodig is. Klopt dit?Ik heb immers een basic computer (video on-board). Zijn er bepaalde systeem-eisen voor zo'n upgrade? Kan ik testen of mijn systeem geschikt is voor 14.04?
met vr.gr.
Jan


 		 	   		  
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-nl/attachments/20160226/0d371103/attachment.html>


Meer informatie over de Ubuntu-NL maillijst