[ubuntu-my] Cadangan - Majalah Sumber Tebuka Malaysia

muhammad husaini harun husainiz at yahoo.com
Sun Jan 3 16:31:17 GMT 2010


nak buat tue boleh buat takut x dapat sambutan aje ler... jdi macam projek ibusawat TM n projek BPL ... tue malaysia culture . malaysia oh tanah airku . jangan hangat2 tahi ayam sudah ler.



----- Original Message ----
From: Muhd Syazwan Md Khusaini <jipang_menjerit at ubuntuseekers.com>
To: Malaysian Team Mailing List <ubuntu-my at lists.ubuntu.com>
Sent: Sun, January 3, 2010 10:43:57 AM
Subject: Re: [ubuntu-my] Cadangan - Majalah Sumber Tebuka Malaysia

sebenarnya buat masa ni tak perlu keluar soal permit sebab hal permit ni
sudah melibatkan isu wang, yang pastinya menjadi masalah bagi majalah
jenis sukarelawan ni. jadi, harap isu permit ni tak muncul lagi sebab
pihak yang menjaga penerbitan akan mengukur kemampuan jualan sebelum
mendapatkan permit dan dapat dijual kepada umum.

sir_ade wrote:
> aku rase mmg kene mntak lesen la..then kene ambk ISSN (International
> Standard Serial Number) dri national library. sbb every publication di
> malaysia kene hntr salinan kat national library, bende tu gak boleh
> dijadikan promotion and simpanan library. and every year national library bt
> national bibliography which senarai buku2 yg publish kat malaysia. dri situ
> kita boleh tau braper byk buku yg ade.
> 
> sorry la kalu melalut skit...
> 
> 2010/1/3 Muhd Syazwan Md Khusaini <jipang_menjerit at ubuntuseekers.com>
> 
>>
>> 2010/1/3 Wan M Fahmi Wan Azmi <wanfahmi at gmail.com>
>>
>> Salam,
>>> Untuk menurunkan kos, kena print banyak jadi, kena hitung, berapa besarkah
>>> market untuk magazine ini?
>>>
>> yup, memang kena print banyak, tapi dah nego boleh mintak kurang kalau
>> print 20 copy and above..nak try nego lagi dengan abang printer
>>
>>
>>> Aku rasa, magazine ini buat 2 versi, EBook dan printed supaya tidak
>>> memaksa pengguna untuk membeli. Kalau beli buku, dapat DVD sekali termasuk
>>> segala script/program/distro.  EBook, takde DVD.
>>>
>> +1. memang itu ada dalam rancangan.
>>
>>> Keluaran 4 kali/tahun, aku rasa adalah optimum. (Kena check dulu market
>>> berapa ramai dan tenaga edit/layout magazine)
>>>
>> planned 2 bulan sekali, tapi seperti biasa tengok apa kata survey
>>
>>> KENA ada timeline untuk magazine. Kalau tidak, akan tersasar detik
>>> pengeluaran/pencetakan. Kena ada cutoff date (1 bulan sebelum cetakan?),
>>> supaya artikel semua dah terkumpul, dan yang tinggal hanya
>>> proofread/semakan/layout/dvd.
>>>
>> standard hantar cetak adalah 2 minggu sebelum diterbitkan. tapi
>> memandangkan majalah ni tak ada jual dekat kedai buku biasa, tak adalah
>> versi awal macam majalah lain
>>
>>> Untuk permulaan, jangan guna "gloss" paper. Mahal. Guna je kertas A4 lipat
>>> dua, pun ok.  Black&White.
>>> Layout mesti power/professional supaya pembaca akan tertarik.
>>>
>> majalah akan dibuat macam dewan kosmik atau dewan siswa (kalau siapa ada
>> pernah baca). colour schem tak banyak sebab 1st printing, nak cari bajet
>> dulu, saiz rasanya standard buku la..A3 dilipat 2 :)
>>
>>> Berapa muka surat?
>>>
>> planning 20+ muka
>>
>>> Kena minta lesen tak?
>>>
>> rasanya tak perlu buat masa ni sebab bukan dijual kepada umum macam majalah
>> biasa. kalau sambutan elok, boleh minta permit dengan KDN, RM400 untuk
>> penerbitan bulanan
>>
>>> Macam mana nak pasarkan? Edarkan?
>>>
>> online order, edarkan pakai pos biasa
>>
>>> Iklan? Mungkin keluaran pertama, takde iklan. Jadi kos akan tinggi.
>>>
>> iklan sempoi2 je, macam iklan ikan dalam balang ke (LOL :p)
>>
>>> Data pemasaran kena pantau, supaya pengiklan akan berminat.
>>>
>> +1. kena ada orang yang rajin survey
>>
>>> Mungkin tahun pertama buat kecil2an dulu untuk test market/kumpul data.
>>>
>> +1
>>
>>> Siapa akan buat dual/triple/quad/penta boot DVD?
>>>
>> siapa-siapa yang boleh sudi membantu
>>
>>> Ajak group distro lain untuk join?
>>>
>> yup. majalah ni dengan misi untuk menghimpunkan semua group OSS dalam M'sia
>> ni, tak kesah distro, language, programmer, maintainer dll
>>
>>> Kumpul siapa yang berminat untuk jadi staff (tak bergaji ;-) ). Untuk
>>> kerja editing/proofread/penyediaan grafik dsb.
>>>
>> dalam usaha, tapi aku akan pilih orang yang betul-betul boleh buat kerja..
>>
>>> Apakah skop magazine ini? Software/Hardware/Electronik ?
>>>
>> OSS (activiti, happening, community, dll), hardware (gadget secara tepat,
>> tapi mungkin sikit je fokusnya..macam sampingan), software review, howto,
>> dokumentasi dan berkaitan
>>
>>> Apakah seksyen permanent dalam magazine ini?
>>>
>> pastinya review software dan howto OSS
>>
>>> Siapa yang sanggup jadi penulis artikel "permanent" ? (Karang cakap ada 3
>>> part artikel, tetapi mati pada 2 artikel.. siapa nak sambung?)
>>>
>> masih mencari, tapi ada otai2 yang ada kolum sendiri
>>
>>> Kena ada Chief Editor yang kuku besi, Kalau tak, berterabur dan hilang
>>> arah.
>>>
>> terpaksalah aku pergi gilap kuku ni sampai silau besi :p
>>
>>> Berapa banyak lagi soalan yang aku boleh tulis nih..? hehehe
>>>
>> taip je..janji keyboard ko masih boleh berfungsi dengan baik
>>
>>> Wan, semoga berjaya projek ini. Aku yakin engkau boleh lakukan. Aku yakin
>>> dengan semangat engkau.
>>> Aku rasa soalan2 ini perlu dijawab, sebelum engkau mengambil langkah
>>> seterusnya.
>>>
>>> Salam
>>>
>>> itiknila
>>>
>>> --
>>> Ubuntu-my mailing list
>>> Ubuntu-my at lists.ubuntu.com
>>> Modify settings or unsubscribe at:
>>> https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-my
>>>
>>>
>>
>> --
>> Muhd Syazwan @ jipang_menjerit
>> blog.ubuntuseekers.com
>> jipang_menjerit at ubuntuseekers.com
>>
>> One Online Radio
>> www.oneonline.cjb.net
>> me at oneonline.cjb.net
>>
>> --
>> Ubuntu-my mailing list
>> Ubuntu-my at lists.ubuntu.com
>> Modify settings or unsubscribe at:
>> https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-my
>>
>>
> 


-- 
Ubuntu-my mailing list
Ubuntu-my at lists.ubuntu.com
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-my



      



More information about the Ubuntu-my mailing list