Käännös sanalle "host", esim. paketissa "oneconf"

Mika Tikka mika.tikka at live.fi
Mon Tammi 20 10:59:13 UTC 2014


Hei

 

Paketin "oneconf" käännöksissä on "hostname/hostid" käännetty "laitenimi/laitetunniste" (esim. kohta 14) ja "hostid" on käännetty myös "tietokoneen tunnus" (kohta 15). Kohdassa 25 "host" on käännetty "tietokone". (https://translations.launchpad.net/ubuntu/trusty/+source/oneconf/+pots/oneconf/fi/+translate?batch=10&show=all&search=host)

 

Ubuntun ohjekirjassa (Gutsy-version ajalta ilmeisesti) on käännös "järjestelmän nimi" (http://manpages.ubuntu.com/manpages/gutsy/fi/man1/hostname.1.html)

 

Sen sijaan esim. linux.fi -wiki (http://linux.fi/wiki/Hostname) käyttää käännöstä "isäntänimi". Tätä versiota, sekä käännöstä "verkkonimi" näkee monissa muissa laitteiden ja ohjelmien oppaiden suomennoksissa. 

 

Debianin asennusohjeen liitteestä (http://www.debian.org/releases/slink/i386/ap-dict-en-fi.fi.html) löytyy käännös "konenimi".

 

Kyseessä on kai aina fyysinen laite, joten "laitenimi" tai "tietokoneen nimi" ovat siinä mielessä hyviä konkreettisia käännöksiä. "Verkkonimi" taas painottaa laitteen yhteyttä verkkoon -- mutta voihan laite olla irtikin verkosta. 

 

"Kone" on jotain laitteen ja tietokoneen väliltä. Ehkä käännöksessä pitää ottaa huomioon, että nykyään laite voi olla vähemmän koneen kaltainen kapistus, esim. älypuhelin, sulautettu "huomaamaton" laite, tms.

 

"Järjestelmä" ja "isäntä" taas ovat vähemmän konkreettisia ilmauksia, joista jälkimmäinen tosin on "uskollisin" käännös alkuperäiselle sanalle.

 

Mikä olisi sopiva käännös? Pitäisikö ajatella, että tässä asiayhteys vaikuttaa siihen, mitä käännöstä kulloinkin käytetään, vai tulisiko kaikissa Ubuntun käännöksissä käyttää yhtä ja samaa käännöstä?

 

Lopuksi kysymys, onko jotenkin mahdollista tehdä käännöksistä hakuja kaikkien pakettien joukosta?

 

t. Mika

 
 		 	   		  
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-l10n-fin/attachments/20140120/80598085/attachment.html>


More information about the Ubuntu-l10n-fin mailing list