Oneiric 64-bit and AMD/ATI proprietary drivers

tv.debian at tv.debian at
Wed Jan 11 20:21:23 UTC 2012

11/01/2012 20:37, Mark Greenwood wrote:
> On 11 Jan 2012, at 18:20, O. Sinclair wrote:
>> On 11/01/12 17:48, Mark Greenwood wrote:
>>> On 11 Jan 2012, at 14:43, Jose Ildefonso Camargo Tolosa wrote:
>>>> On Wed, Jan 11, 2012 at 9:17 AM, O. Sinclair<o.sinclair at>   wrote:
>>>>> On 11/01/12 14:06, Jose Ildefonso Camargo Tolosa wrote:
>>>>>> Hi!
>>>>>> On Wed, Jan 11, 2012 at 6:24 AM, O. Sinclair<o.sinclair at>    wrote:
>>>>>>> Am about to officially give up.
>>>>>>> I have an HP Pavillion dm4 laptop with the dreaded hybrid graphics, in my
>>>>>>> case in Intel integrated and an ATI HD5450 "discreet" card.
>>>>>>> On 11.04 I used 32-bit PAE and there it worked. But as I have 4Gb RAM
>>>>>>> decided to opt for 64-bit when installing 11.10.
>>>>>>> Most things work well, there are some fairly odd apps that are only
>>>>>>> 32-bit
>>>>>>> but I have no major problems (except new KDEPIM but that is separate
>>>>>>> issue).
>>>>>>> However - installing AMD/ATI Catalyst drivers fail one way or the other.
>>>>>>> If
>>>>>>> I do from "additional drivers" I just get a message it fails. If I do
>>>>>>> from
>>>>>>> Muon dito. If I use cli command apt-get or aptitude it can go all the way
>>>>>>> to
>>>>>>> configuration.
>>>>>>> And that is where I get stuck whether I use downloaded from AMD package,
>>>>>>> build packages, run the installer or whatever I do. Have been thru
>>>>>>> countless
>>>>>>> sites with instructions and forums.
>>>>>>> The last step here is normally "aticonfig --initial -f" with or without
>>>>>>> -f.
>>>>>>> I either get an error "PowerXpress error: Cannot stat
>>>>>>> '/usr/lib64/fglrx/switchlibGL': No such file or directory" or "no
>>>>>>> supported
>>>>>>> adapter present".
>>>>>>> So finally my question here: has anyone managed to get the hybrid
>>>>>>> graphics
>>>>>>> with ATI/AMD working in 11.10 64-bit or are there ohters who have spent
>>>>>>> (too
>>>>>>> much) time installing and failing?
>>>>>> Yes, I have installed them.  I just installed these packages (using
>>>>>> aptitude, should work with apt-get):
>>>>>> fglrx-updates
>>>>>> fglrx-updates-dev

Hi, taking the thread from here since I missed the beginning. I would 
stay away from those packages, they are broken and will break your 
system. You should try to *purge* all fglrx related packages, then 
reinstall libgl1-mesa-glx and libgl1-mesa-dri (you will see that 
update-alternatives is correcting dead links errors), and only then 
install the fglrx packages, NOT the "updates" ones. I had trouble with 
this packages on all my AMD systems (amd64).
Regarding the switcheroo nature of your laptop, I can't comment since my 
system are "simple" discreet or on-board graphic chips.
Off course be sure to purge ALL file installed from the AMD catalyst 
installer before going any further.

Hope it helps.

More information about the kubuntu-users mailing list