Kubuntu/Ubuntu does not remove everything from memory at shutdown

Steve Morris samorris at netspace.net.au
Fri Mar 12 00:51:00 UTC 2010


On 12/03/10 07:07, Knapp wrote:
> On Thu, Mar 11, 2010 at 8:09 PM, Mark Greenwood<fatgerman at ntlworld.com>  wrote:
>    
>> On Thursday 11 Mar 2010 04:53:21 Howard Coles Jr. wrote:
>>      
>>> On Wednesday 10 March 2010 03:48:35 pm Mark Greenwood wrote:
>>>        
>>>> Yes that's exactly what I'm suggesting. Those suggesting this is a Windows
>>>> problem have missed the point and failed to understand the problem. The
>>>> problem is that Kubuntu does not correctly shut down and clear
>>>> memory/microcode/ACPI on a warm reboot. If the system has not been
>>>> properly shut down then it is not the next OS's problem if hardware does
>>>> not initialise correctly.
>>>>
>>>> Mark
>>>>
>>>>          
>>> Here's the deal.  The BIOS clears and initializes the hardware to a certain
>>> point upon boot up, and when the control is handed over to the OS after the
>>> bootstrap is loaded, it's up to the starting OS to initialize, and load the
>>> drivers for all detected devices.  Blaming Kubuntu because Windoze doesn't
>>> load right has got to be the craziest thing I've heard around here in a LONG
>>> time.
>>>
>>> Here's a point you don't get as well:  If you're "warm booting", you're by
>>> nature NOT clearing all the code in all the adapters at the OS level, you're
>>> just clearing and writing out the Hard Drive cache, killing all the apps
>>> running, and kicking off a quick reboot via ACPI.  It's up to the BIOS of the
>>> box, or the next OS startup at that point to reset all cards and memory.  That
>>> kind of completely empty RAM and all other add-on cards would be a complete
>>> cold boot, right?  Warm booting means I don't take the time to completely
>>> clear and shut down the hardware, I just do a "refresh" boot, hence the name
>>> "warm".
>>>
>>> I've been using Kubuntu for years now, and there have been times when I've had
>>> to do a cold boot because drivers didn't load successfully, but I've never (on
>>> many machines) heard of blaming OS3 because OS2 and/or OS1 didn't do their
>>> shut down right.  I've always blamed the OS that was booting up for not
>>> loading drivers or initializing cards.  I've also had to do full power off
>>> reboots because warm boots don't completely empty RAM/microcode, etc on
>>> different OSes (Linux, NetWare, OS/2, and Windows) so this is nothing new.
>>> Sometimes to get new microcode/updates to load, or fully update drivers, you
>>> had to do a full cold power off reboot, I just haven't run into that in a long
>>> while.
>>>        
>> I'm sure that's all very relevant to something. But here's the deal.
>>
>> I have Windows Vista, Kubuntu, and Mandriva on my laptop.
>>
>> I can warm reboot from Windows into any of the 3 OS's I have installed.
>> I can warm reboot from Mandriva into any of the 3 OS's I have installed.
>> I cannot warm reboot from Kubuntu into any OS, including Kubuntu.
>>
>> You still trying to tell me this is Windows' problem?
>>
>> Mark
>>      
> PulseAudio has been causing me nothing but headaches. It might be the
> source of your problem also and maybe this will let us file a good bug
> against it!
>
> Try killing the sound (PulseAudio (I hate this program but it is
> better than without it}) before log out and see if that fixes the
> problem then report back here.
> http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=816159
>
> Take a look at these pages too.
> https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio
> https://wiki.ubuntu.com/DebuggingSoundProblems/KarmicCaveats
>
>    
I will try this, but even if this does rectify the Win 7 sound issue it 
is not Pulse Audio's fault, it is still an issue of Subunit not force 
shutting everything down if necessary at shutdown like other OS's do 
and, that is what needs to be addressed.

regards,
Steve

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: samorris.vcf
Type: text/x-vcard
Size: 134 bytes
Desc: not available
URL: <https://lists.ubuntu.com/archives/kubuntu-users/attachments/20100312/d0e63480/attachment.vcf>


More information about the kubuntu-users mailing list