Can't get wireless to work with kubuntu 9.04 - Not solved, but working

David McGlone david at dmcentral.net
Sat Aug 1 06:07:49 BST 2009


On Friday 31 July 2009 04:50:40 pm Bruce Bales wrote:
> On Friday 31 July 2009 13:46:21 Bruce Bales wrote:
> > On Friday 31 July 2009 12:07:36 Thomas Olsen wrote:
> > > On Friday 31 July 2009 05:52:31 Bruce Bales wrote:
> > > > Greetings -
> > > >
> > > > Wireless on my laptop with kubuntu 8.04 was not easy.  I had to
> > > > sudo iwconfig ath0 essid bbs key (the wep code)  and then
> > > > sudo dhclient each time I booted up.
> > > >
> > > > Then I upgraded to kubuntu 9.04 and the iwconfig line no longer
> > > > works. The iwconfig line gives me "ath0 no such device."
> > > > I tried wlan0, wlan, eth0, ath1 and wlan1 -- same result.
> > > >
> > > > Wireless was working long enough to install and update 9.04.
> > > >
> > > > The main page has an icon which says "network management"  Clicking
> > > > on that then  "network connection" then "enable wireless"  then
> > > > "manage connection" gets me nowhere.
> > > >
> > > > I would greatly appreciate some help on this.
> > > >
> > > > bruce
> > >
> > > Have you tried just "iwconfig" at the cli to see if any wireless
> > > interfaces are recognized?
> > >
> > > --
> > > Best Regards / Med venlig hilsen
> > >
> > >   Thomas Olsen
> >
> >   I don't understand it, but here is the output of iwconfig.
> >
> > bruce at laptop:~/docs$ iwconfig
> > lo        no wireless extensions.
> >
> > eth0      no wireless extensions.
> >
> > wmaster0  no wireless extensions.
> >
> > wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"linksys"
> >           Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: Not-Associated
> >           Tx-Power=20 dBm
> >           Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B
> >           Power Management:off
> >           Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
> >           Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
> >           Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
> >
> > pan0      no wireless extensions.
> >
> > bruce
>
> Something has changed.  Now the machine accepts
> sudo iwconfig wlan0 essid bbs key (the wep code), but when I
> sudo dhclient  It does DHCPDISCOVER wlan0, pan0, eth0 and wmaster0 on port
> 67 (about 20 lines) with various intervals.  Eventually it declares
> No DHCPOFFERS and goes to sleep.
>
> But then I went to network manager and clicked on wireless, did a few other
> clicks and put in the wep key again and now konqueror works.
>
> Nothing changed, but it works.  The machine has aptly demonstrated its
> superiority over man.  It will help you if it feels like it.
>
> Somewhat embarrassing.  Thanks to everyone for the help.
> bruce

Great, glad you got it working.
-- 
Blessings
David M.



More information about the kubuntu-users mailing list