[Bug 1778632] [NEW] sddm hangs with mouse cursor on blank screen when pam_mount.conf.xml is malformed(?)

cleary bernard.gray at gmail.com
Tue Jun 26 05:36:19 UTC 2018


Public bug reported:

What you expected to happen:
sddm would display the theme, dialogs etc that would allow me to login


What actually happened:
sddm loads far enough to show the mouse cursor, but the background is still black/blank/showing tty1 boot logs

It doesn't go any further, and I can't login with it.


A minimal series of steps necessary to make it happen:
1. install sddm
2. install libpam-mount
3. Add a minimal config to /etc/security/pam_mount.conf.xml, ala: 
     https://paste.debian.net/1030743/
    - note the "malformed" entry does not have an sgrp attribute defined (I'm not convinced this actually constitutes a malformed entry)

4. run pam-auth-update and enable the entry "Mount volumes for user"
5. restart sddm 

At this point sddm hangs with a blank screen, and mouse cursor. There
are no errors in logs, the only clue is that the PAM logging pauses

This doesn't affect any other DMs that I've tried (lightdm, gdm3)

** Affects: sddm (Ubuntu)
     Importance: Undecided
         Status: New

-- 
You received this bug notification because you are a member of Kubuntu
Bugs, which is subscribed to sddm in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1778632

Title:
  sddm hangs with mouse cursor on blank screen when pam_mount.conf.xml
  is malformed(?)

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/sddm/+bug/1778632/+subscriptions



More information about the kubuntu-bugs mailing list