[Bug 1171099] Re: kubuntu - plymouth not shown

Harald Sitter sitter.harald at gmail.com
Mon Apr 29 12:54:50 UTC 2013


** Description changed:

+ SRU
+ ----
+ [Impact]
+ After installation Kubuntu will not show a boot splash until update-grub is triggered. Instaed it will display native tty output which not only looks bad but can worry users for no good reason (such as bluetooth daemon startup saying 'fail' simply because there is no adaptor).
+ 
+ [Test Case]
+ Boot Kubuntu; there should be a graphical boot splash.
+ 
+ [Regression Potential]
+ None. The post-installation fix/workaround is a no-change upload of kubuntu-settings to trigger update-grub via the plymouth theme's postinst script.
+ 
+ ----
+ Original Description
+ ----
+ 
  Hallo
  Testing kubuntu 20130421 amd64, at the start plymouth is not shown, only vt.
  Attached screenshot with lvm passphrase request.
  Reproduced in vbox and real hardware
  Thanks
  Fabio
  
  ProblemType: BugDistroRelease: Ubuntu 13.04
  Package: plymouth 0.8.8-0ubuntu6
  ProcVersionSignature: Ubuntu 3.8.0-19.29-generic 3.8.8
  Uname: Linux 3.8.0-19-generic x86_64
  ApportVersion: 2.9.2-0ubuntu8
  Architecture: amd64
  CurrentDmesg:
   [   18.232161] intel8x0: measured clock 227115 rejected
   [   18.232162] intel8x0: clocking to 48000
   [   18.817762] init: plymouth-upstart-bridge main process (791) killed by TERM signal
  Date: Sun Apr 21 11:05:24 2013
  DefaultPlymouth: /lib/plymouth/themes/kubuntu-logo/kubuntu-logo.plymouth
  InstallationDate: Installed on 2013-04-21 (0 days ago)
  InstallationMedia: Kubuntu 13.04 "Raring Ringtail" - Release amd64 (20130421)
  Lsusb:
   Bus 002 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
   Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
   Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
  MachineType: innotek GmbH VirtualBox
  MarkForUpload: True
  ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.8.0-19-generic root=/dev/mapper/kubuntu--vg-root ro
  ProcFB: 0 VESA VGA
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.8.0-19-generic root=/dev/mapper/kubuntu--vg-root roSourcePackage: plymouth
  TextPlymouth: /lib/plymouth/themes/kubuntu-text/kubuntu-text.plymouth
  UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
  dmi.bios.date: 12/01/2006
  dmi.bios.vendor: innotek GmbH
  dmi.bios.version: VirtualBox
  dmi.board.name: VirtualBox
  dmi.board.vendor: Oracle Corporation
  dmi.board.version: 1.2
  dmi.chassis.type: 1
  dmi.chassis.vendor: Oracle Corporation
  dmi.modalias: dmi:bvninnotekGmbH:bvrVirtualBox:bd12/01/2006:svninnotekGmbH:pnVirtualBox:pvr1.2:rvnOracleCorporation:rnVirtualBox:rvr1.2:cvnOracleCorporation:ct1:cvr:
  dmi.product.name: VirtualBox
  dmi.product.version: 1.2
  dmi.sys.vendor: innotek GmbH

** Description changed:

- SRU
+ SRU: kubuntu-settings
  ----
  [Impact]
  After installation Kubuntu will not show a boot splash until update-grub is triggered. Instaed it will display native tty output which not only looks bad but can worry users for no good reason (such as bluetooth daemon startup saying 'fail' simply because there is no adaptor).
  
  [Test Case]
  Boot Kubuntu; there should be a graphical boot splash.
  
  [Regression Potential]
  None. The post-installation fix/workaround is a no-change upload of kubuntu-settings to trigger update-grub via the plymouth theme's postinst script.
  
  ----
  Original Description
  ----
  
  Hallo
  Testing kubuntu 20130421 amd64, at the start plymouth is not shown, only vt.
  Attached screenshot with lvm passphrase request.
  Reproduced in vbox and real hardware
  Thanks
  Fabio
  
  ProblemType: BugDistroRelease: Ubuntu 13.04
  Package: plymouth 0.8.8-0ubuntu6
  ProcVersionSignature: Ubuntu 3.8.0-19.29-generic 3.8.8
  Uname: Linux 3.8.0-19-generic x86_64
  ApportVersion: 2.9.2-0ubuntu8
  Architecture: amd64
  CurrentDmesg:
   [   18.232161] intel8x0: measured clock 227115 rejected
   [   18.232162] intel8x0: clocking to 48000
   [   18.817762] init: plymouth-upstart-bridge main process (791) killed by TERM signal
  Date: Sun Apr 21 11:05:24 2013
  DefaultPlymouth: /lib/plymouth/themes/kubuntu-logo/kubuntu-logo.plymouth
  InstallationDate: Installed on 2013-04-21 (0 days ago)
  InstallationMedia: Kubuntu 13.04 "Raring Ringtail" - Release amd64 (20130421)
  Lsusb:
   Bus 002 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
   Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
   Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
  MachineType: innotek GmbH VirtualBox
  MarkForUpload: True
  ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.8.0-19-generic root=/dev/mapper/kubuntu--vg-root ro
  ProcFB: 0 VESA VGA
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.8.0-19-generic root=/dev/mapper/kubuntu--vg-root roSourcePackage: plymouth
  TextPlymouth: /lib/plymouth/themes/kubuntu-text/kubuntu-text.plymouth
  UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
  dmi.bios.date: 12/01/2006
  dmi.bios.vendor: innotek GmbH
  dmi.bios.version: VirtualBox
  dmi.board.name: VirtualBox
  dmi.board.vendor: Oracle Corporation
  dmi.board.version: 1.2
  dmi.chassis.type: 1
  dmi.chassis.vendor: Oracle Corporation
  dmi.modalias: dmi:bvninnotekGmbH:bvrVirtualBox:bd12/01/2006:svninnotekGmbH:pnVirtualBox:pvr1.2:rvnOracleCorporation:rnVirtualBox:rvr1.2:cvnOracleCorporation:ct1:cvr:
  dmi.product.name: VirtualBox
  dmi.product.version: 1.2
  dmi.sys.vendor: innotek GmbH

** Changed in: kubuntu-settings (Ubuntu Raring)
       Status: Triaged => In Progress

-- 
You received this bug notification because you are a member of Kubuntu
Bugs, which is subscribed to ubiquity in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1171099

Title:
  kubuntu - plymouth not shown

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu-release-notes/+bug/1171099/+subscriptions



More information about the kubuntu-bugs mailing list