ACK/cmnt: [SRU][Xenial][PATCH 0/2] alsa/hdmi: the hdmi audio stops working from Ubuntu-4.4.0-155.182

Kleber Souza kleber.souza at canonical.com
Tue Sep 15 10:03:09 UTC 2020


On 15.09.20 05:51, Hui Wang wrote:
> BugLink: https://bugs.launchpad.net/bugs/1895603
> 
> [Impact]
> We had a Dell machine, this machine was enabled with ubuntu 4.4
> kernel before, but recently the hdmi audio on this machine stopped
> working with the latest ubuntu 4.4. kernel. The system can't detect
> its plugging and can't output sound to it anymore.
> 
> [Fix]
> This is because we backported a patch from stable updates, and that
> patch is for v5.2 kernel, if we backported it to 4.4 kernel, we need
> to do some change, and also we need to backport one more patch from
> stabe kernel.
> 
> [Test Case]
> Connect a monitor to the machine and boot up, after booting up, we
> could see the hdmi audio is found, and play sound to the hdmi audio,
> we could hear the sound from monitor.
> 
> 
> [Regression Risk]
> It is possible to make the hdmi audio fail to work after applying this
> patchset, like the hdmi audio can't be detected after plugging a hdmi
> monitor. But this possibility is very low, we tested the patchset on
> many dell and lenovo machines, all worked well.
> 
> Hui Wang (2):
>   ALSA: hda/hdmi - Read the pin sense from register when repolling
>   UBUNTU: SAUNCE: ALSA: hda/hdmi - Check pin_eld->monitor_present
> 
>  sound/pci/hda/patch_hdmi.c | 8 +++++++-
>  1 file changed, 7 insertions(+), 1 deletion(-)
> 

Hi Hui,

Have you sent this fixup for the linux-stable 4.4.y?


There's a typo on patch 2/2, it should be "SAUCE". This can be
fixed when applying.

Acked-by: Kleber Sacilotto de Souza <kleber.souza at canonical.com>


Thanks.



More information about the kernel-team mailing list