[Bug 237550] [NEW] VIA CHipset, AC/97 Audio Chipset - No External Sound, Internal is Fine

osmorphyus osmorphyus at gmail.com
Thu Jun 5 06:49:00 UTC 2008


Public bug reported:

Binary package hint: linux-backports-modules-hardy-386

I am working with an Everex Stepnote NM3500W Laptop, which is based on a
VIA chipset, and running Ubuntu Hardy Heron, v8.04 i386.

The Audio works with Ubuntu on my AC/97 Chipset (V8237 the system tells
me in the Launchpad Troubleshoot "hardware testing" reporter) by
default, however, when I plug in an external amplifier thru the
Headphone Jack, the sound cancels out.

It would appear as though Ubuntu 8.04 does not yet fully support this
Chipset?  The Internal Speaker is fine, and works, but that of course is
terribly limiting, and totally unacceptable as a means of sole sound
reproduction.

Curious if we are going to have to start opening up our laptops and
running external speaker jacks off of the internal speaker soldering?
Or is there anyone actively pursuing the VIA chipset drivers for Ubuntu
still?


Furthermore, I created this thread because I have tried other means of
getting the sound to work, including a thread which mentioned
manipulating the "External Amplifier" source in the Audio Driver
preferences, and it did nothing for me.

If anyone needs information about my driver details or whatever, please
let me know, and if you could, let me know how I obtain said details.

** Affects: linux-meta (Ubuntu)
     Importance: Undecided
         Status: New

-- 
VIA CHipset, AC/97 Audio Chipset - No External Sound, Internal is Fine
https://bugs.launchpad.net/bugs/237550
You received this bug notification because you are a member of Kernel
Bugs, which is subscribed to linux-meta in ubuntu.




More information about the kernel-bugs mailing list