[Bug 47706] Re: snd_nm256 module in dapper broken. Does not include oss sound module nm256_audio

pwii peter.willaert at mail.com
Fri Nov 23 22:07:51 UTC 2007


Now that's quick!  As far as I can see (I once had 5+ years of experience in
HP-UX, but that's 10 years ago, so please excuse me for unclarities) the
same behaviour as reported in

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=209882

that is:

lspci reports the card/soundchip allright
dmesg report nm256 as being blacklisted, loading stopped?

Still I can modprobe snd-nm256 (by hand or automatic during booth) but that
doesn't change a thing.

alsamixer complains about default: no such device (mixer in Xfce also only
lists a default device with no controls):

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device

When firing up TOTEM, I get a warning about ' sound device busy' and  no
sound (video playing all right).

When I lsmod | grep snd I get an awful lot of sound modules loaded including
the opl3, opl3sa2, cs4231 which don't seem to be needed (hw not listed in
lspci) and might be 'hijacking' some hardware portions.

snd_nm256              70688  0
snd_ac97_codec        100644  1 snd_nm256
ac97_bus                3200  1 snd_ac97_codec
snd_opl3sa2            21804  0
snd_opl3_lib           11520  1 snd_opl3sa2
snd_hwdep              10244  1 snd_opl3_lib
snd_cs4231_lib         26112  1 snd_opl3sa2
snd_pcm_oss            44672  0
snd_mixer_oss          17664  1 snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           4740  0
snd_seq_oss            33152  0
snd_pcm                80388  4
snd_nm256,snd_ac97_codec,snd_cs4231_lib,snd_pcm_oss
snd_page_alloc         11400  2 snd_cs4231_lib,snd_pcm
snd_mpu401_uart         9600  1 snd_opl3sa2
snd_seq_midi            9600  0
snd_rawmidi            25728  2 snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      8448  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                53232  6
snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              24324  4 snd_opl3_lib,snd_cs4231_lib,snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          9228  6
snd_opl3_lib,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    54660  15
snd_nm256,snd_ac97_codec,snd_opl3sa2,snd_opl3_lib,snd_hwdep,snd_cs4231_lib,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_oss,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  2 sound,snd

Trying to modprobe ad1848 io=0x530 irq=5 dma=1 dma2=0 which is suggested in
one thread as workaround is not possible due error on param io (although
settings are exactly the same on my system as reported by BIOS):

FATAL: Error inserting ad1848
(/lib/modules/2.6.22-14-generic/kernel/sound/oss/ad1848.ko): No such device

ad1848 is not loaded at boot and dmesg reports  problems with this device (I
included the nm256 part):

[   48.572000] nm256: The device is blacklisted. Loading stopped
[   49.560000] loop: module loaded
[   56.532000] ndiswrapper version 1.45 loaded (smp=yes)
[   56.700000] ndiswrapper: driver net8185 (Realtek,02/01/2007,
5.1097.0201.2007) loaded
[   73.260000] ACPI: Video Device [VGA] (multi-head: yes  rom: no  post: no)
[   82.228000] Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir at monad.swb.de).
[  505.652000] ad1848/cs4248 codec driver Copyright (C) by Hannu Savolainen
1993-1996
[  527.072000] ad1848/cs4248 codec driver Copyright (C) by Hannu Savolainen
1993-1996
[  527.076000] ad1848: No ISAPnP cards found, trying standard ones...
[  580.532000] ad1848/cs4248 codec driver Copyright (C) by Hannu Savolainen
1993-1996
[ 3066.980000] ad1848/cs4248 codec driver Copyright (C) by Hannu Savolainen
1993-1996
[ 3066.980000] ad1848: No ISAPnP cards found, trying standard ones...


That's about it I think.  I checked most of the forums on this issue, found
at least 5 other people reporting same, but no thread ended into a solution.
I checked whatever I could on the alsa project, but this proved of no help,
looks this is more about real sound cards, not simple onboard chips.

Thanks again for getting in touch!

Peter

On Nov 23, 2007 9:18 PM, Lee Revell <rlrevell at joe-job.com> wrote:

> On Nov 23, 2007 3:00 PM, pwii <peter.willaert at mail.com> wrote:
> > The nm256 [NeoMagic NM200] driver included in the distro's Dapper does
> > not work in Dapper and all later distro's.  The alsa driver snd-nm256
> > does not fix the problem. No sound out-of-the-box for a number of
> > laptops still in use. No workaround seems possible.
>
> What are the symtoms in Gutsy?
>
> Lee
>
>

-- 
snd_nm256 module in dapper broken. Does not include oss sound module nm256_audio
https://bugs.launchpad.net/bugs/47706
You received this bug notification because you are a member of Kernel
Bugs, which is a direct subscriber.




More information about the kernel-bugs mailing list