[Bug 1574079] Re: USB audio device is not recognized after startup in 16.04

pablomme pablomme at googlemail.com
Wed May 25 17:19:11 UTC 2016


** No longer affects: fwupd (Ubuntu)

** Also affects: fwupd (Ubuntu)
   Importance: Undecided
       Status: New

** Changed in: fwupd (Ubuntu)
       Status: New => Confirmed

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Foundations Bugs, which is subscribed to fwupd in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1574079

Title:
  USB audio device is not recognized after startup in 16.04

Status in alsa-driver package in Ubuntu:
  Invalid
Status in fwupd package in Ubuntu:
  Confirmed

Bug description:
  Hi @all,

  I used the same USB audio device in all previous Ubuntu versions
  (Focusrite Scarlet 2i2). It is supposed to be class compliant and
  works an all distros flawless (even RPI2 and OSMC). After upgrading
  from 15.10 to 16.04 it stopped to work: after start-up it does not
  show up as an audio device at all (also not recognized by aplay -l). I
  can workaround this by unplugging it and plugging it in again after
  Ubuntu booted up (strangely 2 times unplug/re-plug). After 2nd time
  plugging it in again it shows up and works great without any further
  issues until next restart.

  Maybe worth to note that I recognized today that fwupd uses
  continuously 100% CPU load, so I just killed it today. My Hardware
  (Main-board/CPU) is a bit older (Intel E8400), so could probably be
  some compatibility issue...

  regards,
  Tobias

  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  Package: alsa-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu5
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-21.37-generic 4.4.6
  Uname: Linux 4.4.0-21-generic i686
  NonfreeKernelModules: nvidia_modeset nvidia
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2
  Architecture: i386
  AudioDevicesInUse:
   USER        PID ACCESS COMMAND
   /dev/snd/pcmC1D0p:   tobias     1553 F...m pulseaudio
   /dev/snd/controlC1:  tobias     1553 F.... pulseaudio
   /dev/snd/controlC0:  tobias     1553 F.... pulseaudio
   /dev/snd/controlC2:  tobias     1553 F.... pulseaudio
  CurrentDesktop: Unity
  Date: Sat Apr 23 20:09:04 2016
  InstallationDate: Installed on 2015-09-19 (217 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" - Release i386 (20150422)
  PackageArchitecture: all
  SourcePackage: alsa-driver
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2016-04-22 (0 days ago)
  dmi.bios.date: 09/30/2008
  dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
  dmi.bios.version: 1238
  dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.board.name: P5B-Deluxe
  dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
  dmi.board.version: Rev 1.xx
  dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
  dmi.chassis.type: 3
  dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
  dmi.chassis.version: Chassis Version
  dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1238:bd09/30/2008:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP5B-Deluxe:rvrRev1.xx:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
  dmi.product.name: System Product Name
  dmi.product.version: System Version
  dmi.sys.vendor: System manufacturer

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1574079/+subscriptions



More information about the foundations-bugs mailing list