[Bug 1577885] Re: 120sec delay during shutdown or reboot with still mounted cifs (via Wifi)

Launchpad Bug Tracker 1577885 at bugs.launchpad.net
Sat May 7 09:54:20 UTC 2016


Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

** Changed in: systemd (Ubuntu)
       Status: New => Confirmed

-- 
You received this bug notification because you are a member of Ubuntu
Foundations Bugs, which is subscribed to systemd in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1577885

Title:
  120sec delay during shutdown or reboot with still mounted cifs (via
  Wifi)

Status in systemd package in Ubuntu:
  Confirmed

Bug description:
  Using Ubuntu 16.04 Desktop with Unity, used the same approach in 14.04
  with no issue.

  I prepare for mounting with the following entry in /etc/fstab my
  Synology NAS :

  //192.168.178.61/data /media/server/server_data cifs
  users,uid=1000,gid=1000,username=xxxxx,passwd=xxxxxx,iocharset=utf8,sec=ntlm,noauto,_netdev
  0

  After login to unity, I mount it with a bash-script (mount -a) which
  is called from ~/.config/autostart/myMounts.desktop

  Doing this, and shuting down or rebooting lead into a very delayed
  shutdown (round about 2 minutes) Pressing ESC Key, showed that the
  process stops at the command "umount /media/server ..."

  I have not tested if this also occurs when I am connected via
  ethernet. I think it is because the (Wifi)Network is already disabled
  prior all umounts are done.

  This issue happens even if I type in a shutdown command into a
  Terminal or if I choose shutdown form the menue, also if I use the
  power-button.

  Failure can be avoided if I umount the network-drives manually
  previouse to reboot.

  Interim solution was, to create an alias for "shutdown" like "sh
  /path/to/umount/script.sh && shutdown" in /etc/bash.bashrc.local.

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/+bug/1577885/+subscriptions



More information about the foundations-bugs mailing list